Nord Lead 2X - Startup Problem

Nord's classical Virtual Analog Synth Nord LEAD 1/2/2x/3/4/A1 and Nord Rack versions
Post Reply
rosito123
Posts: 5
Joined: 08 Sep 2017, 18:53
6
Your Nord Gear #1: Nord Lead 1/2/2x
Has thanked: 3 times
Netherlands

Nord Lead 2X - Startup Problem

Post by rosito123 »

Hi All,

I have a Nord Lead 2X and since yesterday he doesn't startup properly anymore if I push the power button. At various attempts the program display will say either 1 or 0 and most of the times nothing at all.

Is somebody familiar with this problem? Any suggestions before seeking for a repair service?

Thanks!
Muied Lumens
Posts: 53
Joined: 04 Jul 2016, 14:26
8
Your Nord Gear #1: Nord Lead 4
Has thanked: 14 times
Been thanked: 34 times
Great Britain

Re: Nord Lead 2X - Startup Problem

Post by Muied Lumens »

Try unplugging the MIDI input, or stop any midi data from going into it on startup, especially MIDI clock.
Last edited by Muied Lumens on 08 Sep 2017, 20:58, edited 1 time in total.
These users thanked the author Muied Lumens for the post (total 3):
rosito123, Mr_-G-, Ledbetter
rosito123
Posts: 5
Joined: 08 Sep 2017, 18:53
6
Your Nord Gear #1: Nord Lead 1/2/2x
Has thanked: 3 times
Netherlands

Re: Nord Lead 2X - Startup Problem

Post by rosito123 »

Thanks, that seems to solve the issue. Is that a common error with the 2X or other Nord gear? Never had this problem with any of my other gear.
Muied Lumens
Posts: 53
Joined: 04 Jul 2016, 14:26
8
Your Nord Gear #1: Nord Lead 4
Has thanked: 14 times
Been thanked: 34 times
Great Britain

Re: Nord Lead 2X - Startup Problem

Post by Muied Lumens »

Yes it is normal. It happens on NL1, 2 and 2X as far as I remember, but not with the NL4. I don't know about the others.

Anyway, I'm glad it works.
These users thanked the author Muied Lumens for the post:
rosito123
User avatar
Nordlicht
Donator
Posts: 427
Joined: 11 Jan 2012, 09:17
12
Your Nord Gear #1: Nord Piano 5
Your Nord Gear #2: Nord Stage 4
Location: Germany (Schleswig-Holstein)
Has thanked: 211 times
Been thanked: 194 times
Germany

Re: Nord Lead 2X - Startup Problem

Post by Nordlicht »

rosito123 wrote:Is that a common error with the 2X or other Nord gear?
I can confirm this behaviour with my NL2X.

When connected to MIDI, always start the Nord Lead first, then the other MIDI devices.
Nord Piano 5 + Nord Piano Monitors, Nord Stage 4 Compact + other stuff
https://soundcloud.com/spektralfarben
Twinfreaks
Posts: 4
Joined: 16 Jan 2024, 20:33
Your Nord Gear #1: Nord Lead 1/2/2x
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
United States of America

Re: Nord Lead 2X - Startup Problem

Post by Twinfreaks »

I'm having the same issue.
I'm not using any other midi devices though.
User avatar
maxpiano
Patch Creator
Posts: 6463
Joined: 27 Jun 2011, 13:29
13
Your Nord Gear #1: Nord Stage 3
Location: Italy
Has thanked: 467 times
Been thanked: 2265 times
Italy

Re: Nord Lead 2X - Startup Problem

Post by maxpiano »

Twinfreaks wrote:I'm having the same issue.
I'm not using any other midi devices though.
Have you tried to disconnect anything else except the power cable?
Last edited by maxpiano on 17 Jan 2024, 18:48, edited 1 time in total.
These users thanked the author maxpiano for the post:
Twinfreaks
Twinfreaks
Posts: 4
Joined: 16 Jan 2024, 20:33
Your Nord Gear #1: Nord Lead 1/2/2x
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
United States of America

Re: Nord Lead 2X - Startup Problem

Post by Twinfreaks »

This is a public service announcement:
Not all power strips are surge protectors.
These users thanked the author Twinfreaks for the post:
DazMonSta
Twinfreaks
Posts: 4
Joined: 16 Jan 2024, 20:33
Your Nord Gear #1: Nord Lead 1/2/2x
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
United States of America

Re: Nord Lead 2X - Startup Problem

Post by Twinfreaks »

I was first getting three dashes on the display. Sometimes the LEDs would light briefly. Sometimes I would get a "0".
The fuse looks fine, but I have not yet tested it with a multimeter or tried replacing it.
I wasn't really using midi, but I have one, so I tried plugging it in and pulling it out.

I popped the memory card and it powered on.
Post Reply