Vibrato sync across layers?

Everything about the Nord Wave Synthesizer
User avatar
DJKeys
Patch Creator
Posts: 2046
Joined: 11 Apr 2011, 17:11
13
Your Nord Gear #1: Nord Stage 3
Your Nord Gear #2: Nord Wave 2
Location: Las Vegas
Has thanked: 410 times
Been thanked: 820 times
Contact:

Re: Vibrato sync across layers?

Post by DJKeys »

What I think it means is that it is probably a bug but they are not sure. And, it may or may not be fixable.

-dj

Nord Stage 3
Nord Wave 2
Yamaha U3
iMac i7 13.5.2
Studio One 5.5.2
Nektar T4
Drawmer DL 241
Focusrite ISA Two
Focusrite Clarett 8 Pre
tsss27
Patch Creator
Posts: 339
Joined: 14 Nov 2019, 07:38
4
Has thanked: 61 times
Been thanked: 105 times

Re: Vibrato sync across layers?

Post by tsss27 »

If it's fixable on the main LFO then it should be fixable on this one too. In any case even the main LFO had this problem for me some of the time, but the vibrato one was 100% useless if more than 1 layer was active. I hope Nord will get around to addressing this.
tsss27
Patch Creator
Posts: 339
Joined: 14 Nov 2019, 07:38
4
Has thanked: 61 times
Been thanked: 105 times

Re: Vibrato sync across layers?

Post by tsss27 »

Just an update, I sent an e-mail about this problem, on both the vibrato and main LFO's (main is random, vibrato is constantly out of sync.) I received a response back that it was forwarded to Nord, so perhaps it will be looked into if nothing else. I really hope this gets fixed...had to trade it for another synth in the meantime but would absolutely own one in the future if resolved.
User avatar
Nordlicht
Donator
Posts: 398
Joined: 11 Jan 2012, 09:17
12
Your Nord Gear #1: Nord Piano 5
Your Nord Gear #2: Nord Stage 4
Location: Germany (Schleswig-Holstein)
Has thanked: 184 times
Been thanked: 177 times

Re: Vibrato sync across layers?

Post by Nordlicht »

Old thread, but still an unsolved issue.

I’ve just bought a Wave 2 and noticed quite fast that the vibrato isn’t in sync when using more than one layer. It sounds like buzzing bees.
When using the LFO for creating vibrato it sounds as it should (but consumes the only LFO there is).

Any news from this construction site?
These users thanked the author Nordlicht for the post:
FZiegler
Nord Piano 5 + Nord Piano Monitors, Nord Stage 4 Compact + other stuff
https://soundcloud.com/spektralfarben
User avatar
DJKeys
Patch Creator
Posts: 2046
Joined: 11 Apr 2011, 17:11
13
Your Nord Gear #1: Nord Stage 3
Your Nord Gear #2: Nord Wave 2
Location: Las Vegas
Has thanked: 410 times
Been thanked: 820 times
Contact:

Re: Vibrato sync across layers?

Post by DJKeys »

Well, we waited 21 months for the last update so I doubt we will see anything soon to resolve this issue. There are others as well, but I have learned to live with them, as I don't expect there will be another update. The focus is always on the Stage and Electro, as those are the best selling products.

-dj
These users thanked the author DJKeys for the post:
Nordlicht

Nord Stage 3
Nord Wave 2
Yamaha U3
iMac i7 13.5.2
Studio One 5.5.2
Nektar T4
Drawmer DL 241
Focusrite ISA Two
Focusrite Clarett 8 Pre
User avatar
Nordlicht
Donator
Posts: 398
Joined: 11 Jan 2012, 09:17
12
Your Nord Gear #1: Nord Piano 5
Your Nord Gear #2: Nord Stage 4
Location: Germany (Schleswig-Holstein)
Has thanked: 184 times
Been thanked: 177 times

Re: Vibrato sync across layers?

Post by Nordlicht »

It would be interesting if the vibrato in the Stage 4 works the same ("wrong") way as in the Wave 2?
Nord Piano 5 + Nord Piano Monitors, Nord Stage 4 Compact + other stuff
https://soundcloud.com/spektralfarben
User avatar
DJKeys
Patch Creator
Posts: 2046
Joined: 11 Apr 2011, 17:11
13
Your Nord Gear #1: Nord Stage 3
Your Nord Gear #2: Nord Wave 2
Location: Las Vegas
Has thanked: 410 times
Been thanked: 820 times
Contact:

Re: Vibrato sync across layers?

Post by DJKeys »

Nordlicht wrote:It would be interesting if the vibrato in the Stage 4 works the same ("wrong") way as in the Wave 2?
My guess is that it does, as the architecture of the Stage 4 is based on the Wave 2. If it doesn't, then it should be an easy fix-

-dj
Last edited by DJKeys on 12 Sep 2023, 22:25, edited 1 time in total.

Nord Stage 3
Nord Wave 2
Yamaha U3
iMac i7 13.5.2
Studio One 5.5.2
Nektar T4
Drawmer DL 241
Focusrite ISA Two
Focusrite Clarett 8 Pre
tsss27
Patch Creator
Posts: 339
Joined: 14 Nov 2019, 07:38
4
Has thanked: 61 times
Been thanked: 105 times

Re: Vibrato sync across layers?

Post by tsss27 »

I agree it most likely works the same way on the Stage 4, but it would be nice to get a confirmation on this. I can't recall seeing any Stage 4 users mentioning it, but it is a pretty noticeable bug...
Even with the main LFO I was able to sometimes have it go out of sync across layers. But normally it does work. Strangely it seemed that the main LFO would only go out of sync on certain combinations of waveforms and unison settings so it was hard to replicate it consistently. But the vibrato LFO is always out of sync.

By the way, the vibrato LFO on the Nord Piano 5 does the same thing.
User avatar
miglio77
Posts: 13
Joined: 17 Apr 2018, 19:42
6
Your Nord Gear #1: Nord Stage 4
Your Nord Gear #2: Nord Wave 2
Location: M77 Studio - Lucerne
Has thanked: 18 times
Been thanked: 5 times

Re: Vibrato sync across layers?

Post by miglio77 »

skylerocean wrote:
DJKeys wrote:Recieved this response from Nord Support today. Looks like it is probably in the design:

Hi dj,

Apologies for the lack of response - still confirming a few details regarding this behaviour with Nord. I believe that this is something inherent in the design on the Nord Wave 2's synthesis engine. But I am waiting on a response to confirm.

Best regards,

Matthew Wood
Technical Support Specialist
support@americanmusicandsound.com
Does that mean it's the desired sound? It just sounds weird to my ears...
Is not possible that they want this always.
The Nord Wave 2 doesn't have two-oscillator layer configurations.
This forces you to use two layers to achieve a classic synth sound, which is truly absurd. Furthermore, the vibrato LFOs are not synchronizable, which is even more absurd.
Last edited by miglio77 on 10 Oct 2023, 01:02, edited 1 time in total.
These users thanked the author miglio77 for the post:
eisblau
Nord Stage 4-88 Stage 3-88 Wave 2 Lead 4
Moog One 16, Voyager
Roland Jupiter X Fantom 6 JP8000
Korg M3 Triton Trinity V3 EX800
Yamaha SY99 SY77 SY85 TG500 DX7 mkI DX7-II fd
Behringer Pro800
Arturia Keylab 61 MK2
M Audio Oxygen 49
Casio CDP130
User avatar
miglio77
Posts: 13
Joined: 17 Apr 2018, 19:42
6
Your Nord Gear #1: Nord Stage 4
Your Nord Gear #2: Nord Wave 2
Location: M77 Studio - Lucerne
Has thanked: 18 times
Been thanked: 5 times

Re: Vibrato sync across layers?

Post by miglio77 »

Nordlicht wrote:It would be interesting if the vibrato in the Stage 4 works the same ("wrong") way as in the Wave 2?
for me not so interesting because there's the same problem :(
Nord Stage 4-88 Stage 3-88 Wave 2 Lead 4
Moog One 16, Voyager
Roland Jupiter X Fantom 6 JP8000
Korg M3 Triton Trinity V3 EX800
Yamaha SY99 SY77 SY85 TG500 DX7 mkI DX7-II fd
Behringer Pro800
Arturia Keylab 61 MK2
M Audio Oxygen 49
Casio CDP130
Post Reply