Everything about the Nord Electro 2, Electro 3, Electro 4, Electro 5, and Nord Electro 6.

Re: Split with two synth sounds - Not Possible?

Postby ErictheViking » 15 May 2019, 23:56

Hi all

Reading through the posts so far if I was going to buy a Nord board then on balance of people’s wishes I would go for a Stage 3 (yes it does cost a gazillion pounds :lol: ) but it would do what I need it to do. As it happens I have the Electro 6D and it fulfils everything I need it to do. There are a few wishes like a piano/string program in the piano section, that would then release the sample section for other sounds to be used but I guess that it down to the sound designers at Nord. The 6D is a vast improvement over what I had before (another Japanese brand) but it would be like comparing a Porsche to a Ford Model T - they both do the same job but in a different way.

Splitting sounds is possible but I guess it would need some thought as to what you need.

For me I’m not going to dwell on any limitations but embrace the infinite possibilities of being able to play any sound i care to create without resorting to good old subtractive synthesis.

Happy Nording :keyboard2: :keyboard:
ErictheViking
 
Posts: 23
Joined: 20 Apr 2019, 10:06
Country: Great Britain
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times
Your Nord Gear #1: Nord Electro 6

Re: Split with two synth sounds - Not Possible?


Sponsor
 

Re: Split with two synth sounds - Not Possible?

Postby cgrafx » 16 May 2019, 00:13

The .npno format is not a simple sample format. Its a proprietary multi-layer format exclusive to Nord.

Could Nord make that available. Yes. Will they make it available. Highly unlikely and I wouldn't hold your breath.

Nord makes a keyboard that does all the things your asking for, its called the Nord Stage.
Last edited by cgrafx on 16 May 2019, 00:15, edited 1 time in total.
Current Gear: NS3C, NE5D 73, Alesis QS6.1, QS7.1 & QS8.2, Hammond B3 with Leslie 122, Yamaha CP70, Yamaha C3 6' Grand, Roland D-05
cgrafx
 
Posts: 384
Joined: 22 Aug 2015, 08:48
Location: Northern California
Country: United States of America
Has thanked: 1 time
Been thanked: 114 times
Your Nord Gear #1: Nord Electro 5
Your Nord Gear #2: Nord Stage 3

Re: Split with two synth sounds - Not Possible?

Postby ponkine » 16 May 2019, 02:18

cgrafx wrote:
Nord makes a keyboard that does all the things your asking for, its called the Nord Stage.


For many of us, the price of the Stage is prohibitive. I've seen stores with nearly TWICE the price of the Electro 6.

A simple thing that would make the Electro much more versatile. And it wouldn't hurt the Stage at all. Because on the Stage there're up to 6 sounds that can be splitted or layered, and a dedicated synth section, dedicated pitch and mod, more connections, etc.

Who wouldn't want to obtain more from his instrument?
That would make a lot of Nord users happy

I know they do listen. They implemented the pitch posibility with the OS update, so why not the .npno files from the sample library implemented as well? :clap:

:keyboard:
User avatar
ponkine
 
Posts: 41
Joined: 11 May 2019, 05:57
Country: Chile
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Split with two synth sounds - Not Possible?

Postby anotherscott » 16 May 2019, 03:14

ponkine wrote:For many of us, the price of the Stage is prohibitive.

I sympathize, but realistically, as long as both the Electro and the Stage are meeting Nord's sales targets, that's not their problem. No one promises you can get what you want for what you want to pay. If the Electro doesn't do what you need, and you can't afford a Stage, you either (a) live without features you want, (b) buy a non-Nord that does what you need, or (c) look to buy a used Stage, perhaps older generation. I'd like to see Nord do what you're talking about, but having seen (and made) this suggestion over many years, I would not hold my breath.
anotherscott
 
Posts: 2617
Joined: 07 Jan 2011, 04:50
Has thanked: 15 times
Been thanked: 804 times

Re: Split with two synth sounds - Not Possible?

Postby cgrafx » 16 May 2019, 04:43

ponkine wrote:For many of us, the price of the Stage is prohibitive. I've seen stores with nearly TWICE the price of the Electro 6.


The Nord stage is actually a lot less money than my B3 ($2,500), Minimoog ($3500) or Yamaha CP70 ($5,000) when I purchased them in 1980. Those were prohibitive than too.

A Yamaha DX7 was $2000 in 1983
Prophet 5 was $5000 in 1978

My Nord stage 3 compact was $3,350 while not cheap, still a comparative bargain when you look at what it does particularly compared to similar products.

Current prices
Yamaha Montage 7 76 key $3,499
Korg Kronos LS 88-key Synthesizer Workstation $3,599
Sequential Prophet X $3,999
Current Gear: NS3C, NE5D 73, Alesis QS6.1, QS7.1 & QS8.2, Hammond B3 with Leslie 122, Yamaha CP70, Yamaha C3 6' Grand, Roland D-05

The author cgrafx was thanked by:
DJKeys
cgrafx
 
Posts: 384
Joined: 22 Aug 2015, 08:48
Location: Northern California
Country: United States of America
Has thanked: 1 time
Been thanked: 114 times
Your Nord Gear #1: Nord Electro 5
Your Nord Gear #2: Nord Stage 3

Re: Split with two synth sounds - Not Possible?

Postby DJKeys » 16 May 2019, 18:13

Agree with cgrafx 100%. Although I got better deals on the gear, those were the average prices back then. For new gear, I paid:

$3450 + tax for CP-70, Plus another $800 for the cases
$3500 for Prophet 5
$1800 for DX7.

In today's dollars, the Stage 3 seems very fairly priced.

-dj

Nord Stage 3
Nord Lead A1
DSI Mopho X4
User avatar
DJKeys
Patch Creator
 
Posts: 1051
Joined: 11 Apr 2011, 17:11
Location: California
Country: United States of America
Has thanked: 197 times
Been thanked: 408 times
Your Nord Gear #1: Nord Stage 3
Your Nord Gear #2: Nord Lead A1

Re: Split with two synth sounds - Not Possible?

Postby cgrafx » 17 May 2019, 07:01

I do recognize that there are less advantaged places in the world where $3000 is truly an extreme amount of money reserved for the privileged few, and I have been fortunate to have been born in a country and community with ample financial opportunities. Its one of the inequalities that simply exist, and one that unfortunately is also a reality for companies like Nord that produce a premium product that also come with a premium price. It is however a necessity in order for Nord to be able to stay in business.
Current Gear: NS3C, NE5D 73, Alesis QS6.1, QS7.1 & QS8.2, Hammond B3 with Leslie 122, Yamaha CP70, Yamaha C3 6' Grand, Roland D-05
cgrafx
 
Posts: 384
Joined: 22 Aug 2015, 08:48
Location: Northern California
Country: United States of America
Has thanked: 1 time
Been thanked: 114 times
Your Nord Gear #1: Nord Electro 5
Your Nord Gear #2: Nord Stage 3

Re: Split with two synth sounds - Not Possible?

Postby ponkine » 17 May 2019, 13:05

Why Nord must be so slow implementing new features?

Splits and layers?. They appeared on Electro 5, in 2015. While these features has been available on keyboards since the 80s (!) (and even some keyboards in the late 70s!)
Seamless transitions?. Implemented just on this new Electro 6. Again, feature available since the 80s

One of the fish hook from the marketing strategy is that all the sounds are reaplacable ... Well. So far, that's true ONLY to some extent. We're still limited to WHAT sounds can be replaced to which sections. And yet we still can't split 2 sounds from the sample synth section?.

So we must wait until Electro 7 for that?

Come on!.
We are not beta testers

:sad: :sad: :sad:
Last edited by ponkine on 17 May 2019, 13:06, edited 1 time in total.
User avatar
ponkine
 
Posts: 41
Joined: 11 May 2019, 05:57
Country: Chile
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Split with two synth sounds - Not Possible?

Postby cgrafx » 17 May 2019, 14:20

You can't split two sounds from the sample synth section, because there is only a single synth engine. The Electro is not a general purpose synth, it was never intended to be or marketed as such.

If you want a keyboard that allows synth splits you'll have to look elsewhere. You can't purchase a shovel and then complain its not a rake, or a spoon and complain its not a fork.

Really people stop.. If you had any understanding of system design you'd realize just how foolish you sound.

There are tons of keyboards that will do what your want, but the Electro series boards were NEVER designed to be what you are asking for. If it did become what your asking for it would cease being an Electro, and in fact actually already exists its called a Nord Stage.
Current Gear: NS3C, NE5D 73, Alesis QS6.1, QS7.1 & QS8.2, Hammond B3 with Leslie 122, Yamaha CP70, Yamaha C3 6' Grand, Roland D-05

The author cgrafx was thanked by:
Arjan P
cgrafx
 
Posts: 384
Joined: 22 Aug 2015, 08:48
Location: Northern California
Country: United States of America
Has thanked: 1 time
Been thanked: 114 times
Your Nord Gear #1: Nord Electro 5
Your Nord Gear #2: Nord Stage 3

Re: Split with two synth sounds - Not Possible?

Postby anotherscott » 17 May 2019, 14:28

ponkine wrote:Why Nord must be so slow implementing new features?

Splits and layers?. They appeared on Electro 5, in 2015. While these features has been available on keyboards since the 80s (!) (and even some keyboards in the late 70s!)
Seamless transitions?. Implemented just on this new Electro 6. Again, feature available since the 80s


The old boards that had these features did NOT have many features that Nord has, so it's not apples-to-apples.

Splits/layers is a mixed blessing... I've read numerous posts from people who bemoan the loss of the one-sound-at-a-time simplicity of the pre-5 Electros. (There are still some such boards, though... Korg SV1, Crumar Seven, Mojo61, all of which are arguably Electro competitors... also Vox Continental which layers but does not split.)

There are still plenty of boards that do not have seamless transitions (or have it in a more limited sense... not working without effects glitches, or not working when changing from one split/layer combination to another, or not working on all sounds)... in fact, boards like Nord that don't have any of those limitations are still a small minority. (Though Nord's implementation is still imperfect, as it is seamless when changing sounds between programs but not while changing sounds within programs.)
anotherscott
 
Posts: 2617
Joined: 07 Jan 2011, 04:50
Has thanked: 15 times
Been thanked: 804 times

PreviousNext

Return to Nord Electro Forum



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests