Nord's classical Virtual Analog Synth Nord LEAD 1/2/2x/3/4/A1 and Nord Rack versions

Strange problem with the sounds/programs in Nord Lead A1

Postby jonas_lindberg » 08 Jul 2018, 14:40

Hi!

I got my new Nord Lead A1 yesterday. After playing with the sounds for a while suddenly all programs (but not the performances) included a drum kick sound, which of course is really annoying.

I have tried to solve the problem by re-installing both the sound library and the OS and by initializing a few of the sounds, but nothing helps. Initializing only replaces the drum kick sound with another sound, but it is still omnipresent through the sound banks.

Does anyone know what should I do?
Last edited by jonas_lindberg on 08 Jul 2018, 15:06, edited 1 time in total.
jonas_lindberg
 
Posts: 4
Joined: 08 Jul 2018, 14:34
Country: Sweden
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time
Your Nord Gear #1: Nord Lead A1

Strange problem with the sounds/programs in Nord Lead A1


Sponsor
 

Re: Strange problem with the sounds/programs in Nord Lead A1

Postby DJKeys » 08 Jul 2018, 20:25

Hi, JL-

Do you have any midi sound modules connected to your computer?

You may be sending a signal to one of them.

-dj

Nord Stage 3
Nord Lead A1
DSI Mopho X4
Korg WS-AD
Korg TR-Rack
Roland XV-5050
Emu Procussion
User avatar
DJKeys
Patch Creator
 
Posts: 947
Joined: 11 Apr 2011, 17:11
Location: California
Country: United States of America
Has thanked: 172 times
Been thanked: 356 times
Your Nord Gear #1: Nord Stage 3
Your Nord Gear #2: Nord Lead A1

Re: Strange problem with the sounds/programs in Nord Lead A1

Postby jonas_lindberg » 08 Jul 2018, 22:18

Thanks for your reply, dj! No, no sound modules. Only a Mac with Logic Pro X, if that might be a reason.
jonas_lindberg
 
Posts: 4
Joined: 08 Jul 2018, 14:34
Country: Sweden
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time
Your Nord Gear #1: Nord Lead A1

Re: Strange problem with the sounds/programs in Nord Lead A1

Postby Bjosko » 09 Jul 2018, 01:16

Seems like you are triggering something in Logic, then ?
Try with midi and/or USB cable disconnected.
But even if you are not in perfomance mode, you can select one or all panels (A B C D), so check that only one panel are active.
Have you tried to listen to the synth only, eventually through some headphones?
/Bjørn
Bjosko
 
Posts: 124
Joined: 18 Mar 2009, 13:30
Country: Denmark
Has thanked: 6 times
Been thanked: 39 times
Your Nord Gear #1: Nord Stage 3
Your Nord Gear #2: Nord Lead A1

Re: Strange problem with the sounds/programs in Nord Lead A1

Postby jonas_lindberg » 09 Jul 2018, 07:41

Hej Bjørn! Thanks for your suggestions. Unfortunately it doesn't help to disconnect the USB cable and just listen to the synth by itself in headphones. As of now, all panels are active on each sound/program.
jonas_lindberg
 
Posts: 4
Joined: 08 Jul 2018, 14:34
Country: Sweden
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time
Your Nord Gear #1: Nord Lead A1

Re: Strange problem with the sounds/programs in Nord Lead A1

Postby Bjosko » 09 Jul 2018, 09:21

Hei Jonas. Then it are only a matter of unselecting the panels you dont want to hear. Hold them down, and release all exept one.
/Bjørn

The author Bjosko was thanked by:
jonas_lindberg
Bjosko
 
Posts: 124
Joined: 18 Mar 2009, 13:30
Country: Denmark
Has thanked: 6 times
Been thanked: 39 times
Your Nord Gear #1: Nord Stage 3
Your Nord Gear #2: Nord Lead A1

Re: Strange problem with the sounds/programs in Nord Lead A1

Postby starkaudio » 09 Jul 2018, 16:30

Check which midi channels the ABCD slots are receiving on, and what the master channel is, then check which midi channels you are sending on. Sounds like you have some overlap or are sending on the master channel. It might be a loopback problem.


-L
Last edited by starkaudio on 09 Jul 2018, 16:31, edited 2 times in total.

The author starkaudio was thanked by:
jonas_lindberg
User avatar
starkaudio
 
Posts: 69
Joined: 15 Jul 2014, 22:21
Location: Boston, MA, USA
Country: United States of America
Has thanked: 7 times
Been thanked: 28 times
Your Nord Gear #1: Nord Lead A1
Your Nord Gear #2: Nord Lead A1

Re: Strange problem with the sounds/programs in Nord Lead A1

Postby jonas_lindberg » 09 Jul 2018, 19:17

Thanks to you both, Bjørn and L! First of all, there was nothing wrong with the midi channels. However, the solution was almost as simple as Bjørn suggested (sorry, I'm a real beginner at this machine!) in combination with releasing the split button, which I had accidentally managed to make universal somehow.

Anyway, now everything seems to work just the way it is supposed to. I’m really grateful for your help!
jonas_lindberg
 
Posts: 4
Joined: 08 Jul 2018, 14:34
Country: Sweden
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time
Your Nord Gear #1: Nord Lead A1


Return to Nord Lead / Rack Forum



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests