Everything about the new Nord Drum and the Nord Beat 2 App.

Using impulse samples to sequence ND2 via trigger inputs?

Postby mnmlst » 19 Aug 2015, 17:51

Has anyone tried creating a sampler instrument that consists of impulse samples, and routing that audio out to the individual trigger inputs on the ND2?

In theory this would make a much tighter performance, no? The exs24 in Logic has sample accurate timing, and the ND2 should respond to the audio input instantly, so would this make a tighter performance than MIDI, which can be jittery?

Just curious if anyone has tried this, and how successful the result was. Thanks!
mnmlst
 
Posts: 51
Joined: 10 Jun 2014, 21:52
Country: United States of America
Has thanked: 10 times
Been thanked: 6 times
Your Nord Gear #1: Nord Modular
Your Nord Gear #2: Nord Drum 2

Using impulse samples to sequence ND2 via trigger inputs?


Sponsor
 

Re: Using impulse samples to sequence ND2 via trigger inputs

Postby pablomastodon » 19 Aug 2015, 19:09

Theory sounds good. I know of no one who has tried this, but...how tight do you want things to be? What sample rate are you contemplating? 44.1kHz? 48? 96? If all things were already that tight, someone would be advertising a special plug-in or hardware device which would "loosen" things and make them sound more like a real drummer, who might occasionally want to play in front of or behind the beat. Just sayin'....

Bless,

Pablo
bun fyah weh fyah fi bun
User avatar
pablomastodon
Patch Creator
 
Posts: 3974
Joined: 30 Apr 2010, 20:45
Location: pablo.mastodon@americanmusicandsound.com
Country: Jamaica
Has thanked: 1650 times
Been thanked: 1630 times
Your Nord Gear #1: Nord Stage 2 EX
Your Nord Gear #2: Nord Wave

Re: Using impulse samples to sequence ND2 via trigger inputs

Postby mnmlst » 19 Aug 2015, 19:40

Air tight!
mnmlst
 
Posts: 51
Joined: 10 Jun 2014, 21:52
Country: United States of America
Has thanked: 10 times
Been thanked: 6 times
Your Nord Gear #1: Nord Modular
Your Nord Gear #2: Nord Drum 2

Re: Using impulse samples to sequence ND2 via trigger inputs

Postby wartaler » 20 Aug 2015, 21:48

Hi!
According to the Nord website the inputs can also be triggered by "the outputs of an old drum machine and much more." Seems technically similar to what you propose, i don't know the technical differences, can't hurt to try

Is everything else in your setup free of jitter then? ;) The other thing is that you may need to correct for some latency here and there perhaps..

My fancy MidiClock+, my metronome and even my computer's tempo is going all over the place - as compared to my internal clock that is..

Cheers,
Albert
Last edited by wartaler on 20 Aug 2015, 23:34, edited 3 times in total.
Nord Drum, Nord drum 2, Nord Lead 2x, Nord Stage Classic
wartaler
Moderator
 
Posts: 422
Joined: 19 Mar 2009, 18:32
Country: Netherlands
Has thanked: 48 times
Been thanked: 150 times
Your Nord Gear #1: Nord Stage Classic
Your Nord Gear #2: Nord Drum 2


Return to Nord Drum Forum



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests