General Discussion of the Nord Stage and Nord Stage EX Synths, FAQ, Troubleshooting etc.

stage 2 and ableton

Postby Tim rayfield » 15 May 2012, 22:51

Hi i am new to Nord keyboards and am lucky enough to have a stage 2
I was wondering if anyone could help me with setting up my stage 2 to ableton suite 8
I have made the stage 2 to be a controller of the sounds on ableton but i cant get the stage 2 to play its sounds into ableton????
i am running Mac os (imac) and have them linked by usb at the moment
Any help would be much appreciated
:thumbup:
Last edited by Tim rayfield on 31 Jul 2012, 12:32, edited 2 times in total.
Tim rayfield
 
Posts: 5
Joined: 15 May 2012, 22:39
Country: Great Britain
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Your Nord Gear #1: Nord Stage 2

stage 2 and ableton


Sponsor
 

Re: stage 2 and ableton

Postby Johannes » 15 May 2012, 23:10

Hi Tim,

I am using my Stage also with Ableton but if I understand your question correctly, you need at least an audio interface (even if the built in on your computer) to get the sounds of your NS2 into Ableton. The USB connection only transfers the MIDI signals so that you can (1) play the internal instruments in Ableton or any VSTi and (2) record MIDI sequences that are played back on the NS2 and will sound thru the PA connected to the Outputs of your NS2 when you hit play in Ableton.
In order to record the actual Audio signal from the Nord STage, you need to connect the Output of the Stage to your Soundcard or Audio Interface and record it as audio into Ableton. It works without problem even with the Audio Input of your iMac, you just need a 6.3 to 3.5mm converter to input the Output signal into your computer.
Hope this makes sense.
Cheers
Johannes
Last edited by Johannes on 31 Jul 2012, 12:32, edited 2 times in total.
User avatar
Johannes
Admin
 
Posts: 1690
Joined: 05 Mar 2009, 01:04
Location: Milano
Country: Italy
Has thanked: 443 times
Been thanked: 460 times
Your Nord Gear #1: Nord Stage 2
Your Nord Gear #2: Other Brand

stage 2 and ableton

Postby Qtipcore » 15 May 2012, 23:14

Do you have an interface to connect the Stage to? USB or FireWire interfaces will work.
Afaik Nords don't transmit audio via USB, so you'll have to use the line outs.
Last edited by Qtipcore on 31 Jul 2012, 12:32, edited 2 times in total.
User avatar
Qtipcore
 
Posts: 45
Joined: 01 Dec 2011, 23:37
Location: Norway
Country: Norway
Has thanked: 8 times
Been thanked: 13 times
Your Nord Gear #1: Nord C2
Your Nord Gear #2: Nord Electro 4

Re: stage 2 and ableton

Postby Tim rayfield » 16 May 2012, 16:38

hi i am using a akai eie pro sound card i have conected the stage 2 to the audio inserts on the back but still no joy :(
Last edited by Tim rayfield on 31 Jul 2012, 12:32, edited 2 times in total.
Tim rayfield
 
Posts: 5
Joined: 15 May 2012, 22:39
Country: Great Britain
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Your Nord Gear #1: Nord Stage 2

Re: stage 2 and ableton

Postby Tim rayfield » 16 May 2012, 18:33

:clap: Sorted it now cables where knackered thanks for all your help guys very much appreciated :)
Last edited by Tim rayfield on 31 Jul 2012, 12:32, edited 2 times in total.

The author Tim rayfield was thanked by:
mjbrands
Tim rayfield
 
Posts: 5
Joined: 15 May 2012, 22:39
Country: Great Britain
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Your Nord Gear #1: Nord Stage 2

Re: stage 2 and ableton

Postby mjbrands » 17 May 2012, 12:15

Glad you got it sorted :-)
Last edited by mjbrands on 31 Jul 2012, 12:32, edited 2 times in total.
User avatar
mjbrands
Former Team Member
 
Posts: 1901
Joined: 29 Jul 2011, 18:36
Country: Netherlands
Has thanked: 719 times
Been thanked: 506 times
Your Nord Gear #1: Nord Lead 3
Your Nord Gear #2: Other Brand


Return to Nord Stage Forum



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests